Referenties

Hieronder kun je reacties lezen van mensen met wie ik samen heb gewerkt bij een uitvaart en van families die ik heb mogen begeleiden tijdens de voorbereidingen aan het einde van een leven en tijdens de uitvaartweek na overlijden: 
♥ Dag Nienke, 

De begrafenis is alweer een tijdje terug. Ik wil je nog bedanken voor jouw grote inzet, betrokkenheid, professionaliteit, luisterend oor en doortastendheid. We kijken allemaal met tevredenheid en bijna een soort blijdschap terug op deze bijzondere, intense  dag. Een dag die zo goed paste bij wie mijn vader was. Mooi dat jij al onze wensen kon inwilligen. Niets vreemd vond. Dat gaf zoveel rust. 

Het was na afloop in de kerk een beetje gedrang in het middenpad, omdat mensen ook weer terugliepen door het middenpad. Buitenom stonden waarschijnlijk stoelen in de weg. Velen gingen mijn moeder al condoleren. Zagen haar natuurlijk vooraan zitten en wilden haar omhelzen. Dat was wat onhandig maar eigenlijk ook zo liefdevol en spontaan.

Ik vind het ongelooflijk knap hoe jij tussen regels door kunt lezen. Juist als mensen op hun kwetsbaarst zijn en soms totaal in de war. Je bent geduldig, straalt rust uit, hebt aandacht voor details (vind ik ook heel belangrijk), maar tevens kordaat op de momenten dat er even doorgepakt moet worden. Je blijft vriendelijk, maar geeft mensen soms wel even een duwtje in de goeie richting.

Kortom: bedankt voor het mooie afscheid!

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥Lieve Nienke, We kennen elkaar van een BNI training enige jaren geleden en eigenlijk zit je sindsdien in een veilig vakje in mijn hoofd. Vorig jaar rond deze tijd heb ik je uit het vakje gehaald en je na een flinke aarzeling opgebeld. Mijn moeder was ongeneeslijk ziek en door jou te bellen voelde dat nog echter, nog rauwer nog meer als een stap naar een definitief afscheid van mijn lieve mama. Ik belde jou voornamelijk omdat ik als de dood voor de dood ben en dan in het bijzonder voor de aanstaande dood van mijn moeder. We hebben lang gepraat over de dood, mijn angsten, mijn vader en moeder die al sinds hun 13e onafscheidelijk zijn, mijn broer en onze gezinnen met kleine kinderen tussen de 6 en 11. Hoe gaat dat eigenlijk, neem je ze mee, hoe bereid je hen voor, wat zeg je wel, wat zeg je niet. Ook deelde jij veel over jezelf en ik sloot jou in mijn hart, net zoals mijn vader en broer toen het einde van mama naderde. Ik wilde t.z.t. een liefdevol afscheid van mijn moeder en ik gunde haar jou Nienke en onszelf eigenlijk ook, we zouden het nodig hebben. Uiteindelijk hebben we na dat gesprek contact gehouden en heb ik je af en toe op de hoogte gesteld. In de week waarin we wisten dat mijn moeder zou overlijden hebben we nauw contact gehad, zelfs op de momenten dat ik met spoed naar het AVL werd geroepen belde ik al scheurend over de A10 met jou. Op 29 november overleed mijn moeder en heb ik de angst voor haar dood kunnen laten varen. Ze nam rustig, met tevreden gesloten ogen en een zelfverzekerde glimlach rond haar mond afscheid van ons en van het leven. De week erna heb jij alles tot in de puntjes verzorgd en merkte ik dat mijn vader en broer jou ook direct omarmde. Nienke was er, dus het kwam goed, ondanks al het verdriet. De kinderen werden ook nauw betrokken, mochten houten vlinders schilderen waarmee de kist werd afgesloten en die ze mochten houden na de ceremonie. Er waren boekjes en ze namen daadwerkelijk afscheid van oma zonder angst maar vol liefde. Jouw verhaal over de bellenblaaspost voor de kinderen tijdens de ceremonie, maakt ons stil en vulde ons met liefde voor onze moeder, vrouw en oma en de kinderen bliezen de mooiste bellen. Aan het einde van de ceremonie richtte jij je persoonlijk tot ons: mijn vader, broer en ik. Jouw woorden aan mijn vader zal ik nooit vergeten, je was ook zelf geraakt door hem en zijn onvoorwaardelijke verbondenheid met mijn moeder, nauwelijks zichtbaar voor de rest, maar ik zag het en het raakte mij in mijn ziel. Daarom heb ik jou gekozen en zal ik je in dergelijke moeilijke omstandigheden weer kiezen. Nienke, ik ben een beetje van je gaan houden, dank je wel voor alles. Liefs

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Afgelopen week heb ik afscheid moeten nemen van mijn beste vriendin. Ik had het voorrecht te mogen meedenken met haar man en kinderen en samen met Nienke hebben we het mooiste afscheid wat je kunt bedenken georganiseerd voor mijn lieve vriendin.
Nienke is empathisch, geduldig, meelevend, maar ook kordaat. Zij heeft alles tot in de puntjes geregeld, van de prachtige afscheidsdienst in de Ruïnekerk tot de condoleances thuis in het weekend en na de afscheidsceremonie. Een prachtige tent in de tuin, verwarmd en mooi aangekleed. Wat een bijzonder afscheid, voor en door een bijzondere vrouw!
We hebben 9 dagen met elkaar mogen optrekken. Het is alsof ik er een vriendin heb bijgekregen.
Nienke dank je wel voor je fantastische begeleiding!

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ op je website staat ’De vleugels van een libelle tonen, wanneer ze belicht worden door de zon, alle kleuren van de regenboog. Bij een uitvaart kun je de kleuren van iemands leven laten zien - op een manier die past bij de overledene én bij diegenen die achterblijven.’ In april kreeg mijn moeder het definitieve bericht dat behandeling niet meer mogelijk was. En zo belde ik jou, Nienke. Kunnen wij een voorbereidend gesprek over haar uitvaart met jou voeren? Ja, zei Nienke en het is vrijblijvend. En zo geschiedde. We kozen geen kist maar een mand, geen koelplaat, maar balseming en geen rijen. We maakten een proefdruk van de kaart, bepaalden locaties.

Op Tweede Pinksterdag belde ik je wakker. En nam je al ons vanaf moment 1 alle regelwerk uit handen. En stapje bij beetje regelde je de uitvaart van mijn bloedeigen en enige echte moeder in grote lijnen én tot in de puntjes. Op de dag van de uitvaart lagen zakdoekjes met het Libelle logo klaar. Er waren 60 paraplus met je logo, een lijst met sprekers voor iedere spreker met een stip voor als je aan de beurt was. M’n vader wilde zelf openen en sluiten en jij was de ster én sterk op de achtergrond. Welk mens kan zacht zijn en daadkrachtig als een rots als het nodig is.  Welk mens kan grote lijnen bewaken én genieten van super gedetailleerde perfectie. Welk mens is super praktisch en spiritueel als dat nodig is. Hoe kan dat? Dank je wel, lieve Nienke, voor deze onvergetelijke inzet voor zo’n belangrijke moment in mijn leven. Ik ben blij dat je voor dit werk gekozen hebt en ga je met verve aanbevelen.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Nienke heeft mijn man en mij heel fijn geholpen. We hebben haar ingeschakeld toen we hoorden dat hij niet meer beter zou worden.
Samen zijn we naar het crematorium geweest en hebben we muziek geluisterd, zodat mijn man zijn eigen uitvaart heeft kunnen voorbereiden. Nienke was daarbij een grote steun. Ook in de tijd na zijn overlijden tot aan de uitvaart had ze alle aandacht. Ze is erg betrokken. Ze heeft professionele nazorg geregeld voor mij via waar ik steun aan heb.
De kinderen en ik zijn Nienke heel erg dankbaar.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Nienke heeft de uitvaart van mijn vader georganiseerd. Zo enorm betrokken, snel, warm en mét humor.
Ze denkt mee hoe het persoonlijk te maken, veel meer is mogelijk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♥ Nienke is een rustige en sterke vrouw en geeft juiste adviezen. Ze voelt de situatie goed aan.
Ze heeft ons voor, tijdens en na de uitvaart van onze moeder heel fijn begeleid. Hulde 

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

» Ik heb afgelopen vrijdag gespeeld bij een uitvaart die Nienke met libelle uitvaartbegeleiding heeft verzorgd. Vanaf de voorbereidende gesprekken die ik met haar en de familie heb gehad, tot aan de uitvaart zelf, was alles tot in de puntjes verzorgd. Heel persoonlijk, had goed overzicht, en straalde rust uit. Het was een fijne samenwerking, op naar een mooie toekomst.

Warme, muzikale groet,

Mark Kirkenier, professioneel pianist bij MK Music.

~~  ~~  ~~  ~~  ~~  ~~  ~~

♥ Lieve Nienke,
Direct na het overlijden van mijn moeder hebben wij Nienke gebeld en zij kwam meteen naar het ziekenhuis om ons bij te staan en zij zorgde ervoor dat we de juiste keuzes maakten. Je bent op dat moment overrompelend door emoties maar daar is eigenlijk geen ruimte voor want er moet snel worden geschakeld. Ik ben blij dat Nienke bij ons was om ons hierbij te helpen en de voor- en nadelen van bepaalde keuzes aan ons voorlegde.

Nienke heeft ervoor gezorgd dat we niets over het hoofd hebben gezien tijdens de voorbereidingen van het afscheid. Wat onze wensen ook waren, alles was mogelijk en goed. Nienke gaf ons hierin veel ruimte en dacht met ons mee over de mogelijkheden. Bij het afscheid zelf was alles heel goed geregeld zowel voor ons als familie maar ook voor alle genodigden. Achteraf hebben wij veel complimenten gekregen over het mooie afscheid en wij als familie hebben allemaal een mooie herinnering overgehouden aan deze dag.

Nienke is een gedreven persoon die ernaar streeft om van een afscheid een heel mooi & waardig afscheid te maken dat past bij de overledene en bij de familie. Ik beveel Nienke van Libelle uitvaartbegeleiding dan ook zeker aan iedereen aan.

Nogmaals dank voor alles namens de gehele familie.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Libelle uitvaartbegeleiding, Nienke heeft de uitvaart bij mijn schoonmoeder verzorgd. Het is goed om te zien dat persoonlijke begeleiding nog steeds bestaat en in de persoon van Nienke uitgedragen wordt. Alles wat Nienke georganiseerd heeft was positief en met zorg gedaan. Het is zeker positief in deze lastige dagen een goede begeleiding te hebben. Nienke is de persoon die op een rustige, adviserende en zeer meelevende manier de zorgen uit handen neemt. Iets wat zeldzaam is in deze tijd. Een aanrader voor een persoonlijke uitvaart verzorging. Als familie ben ik blij dat we voor Libelle uitvaartbegeleiding gekozen hebben. Nienke, bedankt voor de goede zorgen.

~~  ~~  ~~  ~~  ~~  ~~  ~~

♥ Nienke heeft de uitvaart van mijn vader Joop begeleid. Dat deed zij op een liefdevolle en professionele wijze. Nienke luistert goed en werkte vanuit de persoonlijke wensen van Joop en de familie. Geen standaard aanpak, maar echt maatwerk. Nienkes aanpak heeft zeker bijgedragen aan een warm afscheid.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Als je man overlijdt, dendert er een soort trein over je heen met alles wat beslist en geregeld moet worden en alle dingen waar je wat van moet vinden. Nienke brengt rust, warmte, maakt de enorme berg behapbaar, weet dingen bespreekbaar te maken en regelt alles tot in de puntjes. Ze reikt mogelijkheden aan, is praktisch, denkt mee en vooruit en weet zware zaken lichter te maken. Nienke heeft ons gezin uitstekend bij dit alles begeleid en geholpen, waardoor ik met een warm gevoel op deze periode kan terugkijken.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Nienke heeft als uitvaartondernemer de uitvaart van mijn vader verzorgd. Met zoveel passie, ideeen, respect en humor heeft ze veel indruk bij mij en vele anderen achtergelaten.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♦ Natuurlijk hoop ik dat ik over tientallen jaren als tevreden krasse knar uit het leven stap, maar de werkelijkheid is nu eenmaal een stuk weerbarstiger. En als er nú iets met mij gebeurt, dan zijn mijn twee zoons, eerste helft twintig, de pineut: het hele geregel rond mijn uitvaart is dan hún pakkie an. Ik heb geen partner, geen broers en zussen, en een vader van 86. Dit feit had ik thuis al eens tussen neus en lippen door laten vallen, en daarop werd vooral gereageerd met rollende ogen en een hartgrondig “Mam, doe effe normaal ja!”

Dus toen heb ik Nienke een keer op zaterdagochtend uitgenodigd op de koffie. Ook daarover stonden de heren niet meteen te springen, maar dat was snel over. Want Nienke bracht de materie op een hapklare manier, luchtig, praktisch en daar konden ze uitstekend mee uit de voeten. We hebben er af en toe ook gewoon erg om moeten lachen. Wie de film ‘The Big Lebowski’ heeft gezien, weet misschien wel wat ik bedoel. Een leuke ochtend, zeiden mijn zonen achteraf. Ze begrepen toen ook heel goed waarom ik het überhaupt ter sprake wilde brengen en alleen dat al was pure winst.

Nienke heeft ons gesprek verwerkt in een handig document dat ik kan aanpassen en aanvullen. En mijn zonen kunnen dat als leidraad gebruiken, als het ooit zover komt.

Hebben we het er nu nog over thuis? Nee, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik weet nu dat het goedkomt en dat is voor mij genoeg. Ik kan andere alleenstaande ouders van jongvolwassen kinderen van harte aanraden om ook eens zo’n gesprek te voeren. Niet om je kinderen schrik aan te jagen, maar omdat het gedoe kan besparen. En het dus stiekem ook gewoon een wat aparte aanleiding is voor een goed gesprek :-)

Nienke, het was een fijne ochtend die voor mij bijzonder waardevol was. Je hebt bij mijn jongens precies de juiste snaar weten te raken en daar ben ik je heel dankbaar voor.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Ik kijk terug op een waardevolle week na het overlijden van mijn pap. Mede dankzij jou was de uitvaart van mijn pap prachtig. Dank je wel
~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Dank lieve Nienke voor al je steun en begeleiding rondom het overlijden en de uitvaart van mijn moeder.
De manier waarop je ons bijstond, en tegelijkertijd jezelf op de achtergrond hield en het echt ons afscheid liet zijn, naar onze wens en in onze regie, was bijzonder.
De dagen tussen overlijden en de uitvaart was jij mijn geheugen. Ik wilde dat alles perfect zou verlopen, maar tegelijkertijd vergat ik van alles. Een appje naar Nienke en ik wist dat zij mij zou herinneren! Dat was zo fijn! Ook je medeleven, je fijne gesprekken en de nazorg waren erg fijn.
Ik beveel Libelle Uitvaartbegeleiding zeker aan.
Persoonlijk, liefdevol, betrokken. Dank!!! ♥

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Dank lieve Nienke voor al je steun en begeleiding rondom het overlijden en de uitvaart van mijn moeder. De wijze waarop je ons bijstond, en op de achtergrond aanwezig was maakte dat het echt ons afscheid was.

Luisteren naar onze wens en kijken wat er in deze tijd mogelijk is was bijzonder. Ook je medeleven, je fijne gesprekken en de omgang waren ontspannen en erg fijn.


Ik beveel Libelle Uitvaartbegeleiding zeker aan.
Persoonlijk, liefdevol, betrokken. Dank!!! ♥

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Een moeilijke tijd is aangebroken, onze mama is overleden. Libelle uitvaartbegeleiding heeft er voor gezorgd, ondanks ons verdriet, een prachtige persoonlijke uitvaart te verzorgen. Het was een liefdevolle dag. Onze dank gaat uit naar Nienke.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Uitvaartbegeleiding Mara Punt & Nienke Blom van Libelle Uitvaartbegeleiding hebben ervoor gezorgd dat de uitvaart van onze man, (schoon) vader en opa een hele mooie en persoonlijke dag is geworden. Ze lieten ons heerlijk onze eigen invulling geven aan de uitvaart, maar gaven op de juiste momenten de juiste tips en uitleg waardoor het een dag is geworden waar we met veel liefde aan terug denken. De warmte, aandacht en deskundigheid van Mara & Nienke bevelen we iedereen aan!

 Fam. Visser uit Heemskerk

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Begin 2017 overleed onze (schoon)moeder toch wel vrij plotseling. In korte tijd komt er zeer veel op je af en er moeten beslissingen genomen worden over kist, rouwkaart/advertentie, rouwcentrum etc. Nienke gaf ons de ruimte voor een eigen persoonlijke invulling en gaf waar nodig kundig advies.

Ook werd er snel geschakeld bij onze gewijzigde wensen.

Bij een uitvaart zou het eigenlijk niet om de kosten moeten gaan omdat het toch al een emotioneel volle gebeurtenis is.  De kosten werden duidelijk en inzichtelijk gemaakt waardoor we niet voor verrassingen kwamen te staan. Ook nam Nienke contact op met de verzekeraar bij onduidelijkheden.

In deze intense periode hebben we Nienke leren kennen als een lieve, warme, betrokken en vooral kundige uitvaartbegeleidster. Ook zorgde zij ervoor dat onze jonge dochters bij de uitvaart een mooie rol kregen. Met belle-blazen werd de laatste gang naar het graf gemaakt. Dat was erg mooi en vol symboliek.

Maar het belangrijkste is dat we met zijn allen met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart van onze moeder. Alles klopte en voor ons gevoel heeft onze (schoon)moeder, hoe gek het misschien ook klinkt, een mooie uitvaart gehad. Dit alles met de hulp van Nienke.

Wat wij ook als zeer prettig hebben ervaren is de oprechte belangstelling van Nienke in de periode na de uitvaart.

Nienke, bedankt voor alles.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♦ Nienke Blom van libelle uitvaartverzorging is een wonderbaarlijke vrouw die van iets wat koude rillingen bezorgt iets heel warms kan maken. Haar grootste kracht zit in haar empathische vermogen.

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

» Nienke is echt een kei in haar vak. Ik heb haar ontmoet via een netwerkbijeenkomst en daarna maakten we een afspraak in de binnenstad van Alkmaar om verder kennis te maken. Ze was redelijk onder de indruk van mijn werk. En wat heeft dat al tot mooie dingen geleid: onder andere een prachtige uitvaart tot in de puntjes geregeld voor een bewoner van van de zorginstelling. Zijn lievelingskleur was rood en dus had zij speciaal voor hem een rode rouwauto geregeld. Heel intiem en klein was het afscheid op zijn geliefde plek. Met prachtige gitaarmuziek van een van de begeleiders. Juist omdat deze voorbereiding zo mooi was en alles op zijn plek viel was het compleet met de aanwezigheid van een fotograaf.

Een afscheid moet op maat. En juist die prachtige dingen die zij samen met de familie in de week vooraf regelt zijn waardevol. Er wordt geluisterd en nieuwe ideeen worden aangereikt. Ze geeft de familie alle ruimte om te beslissen maar denkt ook mee.  

Voor jong en oud doe jij dit met heel veel passie. Je merkt dat er steeds meer een team ontstaat tussen onze samenwerking. Ik krijg alle ruimte om juist die mooie momenten voor de families vast te leggen. Maar dat zou ik niet kunnen als er vooraf niet met zoveel passie een mooi, waardevol en met zorg een afscheid wordt begeleid door Nienke. Ik hoop dat je voor nog vele families het afscheid mag organiseren. Ze mogen blij zijn als jij aan hun zijde staat. En heel graag leg ik dan ook alles wat jij samen met de familie hebt georganiseerd in de voorbereidende week vast zodat de nabestaande met een liefdevolle blik daarop kunnen terug kijken. Ik hoop dat er nog vele mooie uitvaarten komen...waar wij kunnen werken als team.

Yvette Vlaar - www.farewellmoments.com

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

♥ Nienke begeleidde mijn man en mij tijdens de laatste maanden van zijn leven. Zij maakte dingen bespreekbaar, hielp ons dicht bij elkaar te blijven en bedacht creatieve oplossingen: als je de kans groot is dat je niet meer bij het huwelijk van je dochter en schoonzoon kunt zijn, vier dan hun ondertrouw, houd alvast je speech en geef het cadeau. Ze gaf aandacht, bedacht mooie oplossingen en stond ons bij in deze bijzondere periode. Daarna loodste ze ons op een hele prettige manier door het afscheid en de uitvaart heen, waardoor we er als gezin goed op kunnen terugkijken. Heel veel dank Nienke Blom!

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~